Review Battlefield 2

   
 

"Cheak your weapons and equipment" Je staat op samen met je team op een Amerikaans vliegdekschip dat in de Golf van Oman ligt. Je missiedoelen zijn de vlaggen die in handen van de MOC (Midden Oosten Coalitie) zijn, te veroveren. "We're leaving" Je stapt met je squad in één van de black hawks. Links en rechts van je stijgen Black Hawks, F15's en aanvalshelicopters op. Onder je varen de aanvalsboten. De black hawk landt bij één van de vlaggen. De boordschutter schiet een paar vijanden neer. Alles lijkt veilig. De transporthelikopter landt en je springt eruit. De vlag zakt al. Plotseling wordt je teamgenoot naast je neergeschoten. "Enemy Sniper!" Je pakt je defribator (je bent hospik) en je healt je teamgenoot. Ondertussen schieten je andere teamgenoten op de sniper. Opeens komt er een tank aangereden. Iedereen zoekt dekking. Een antitankeenheid richt zijn bazooka op de tank. Mis. De tank komt dichterbij. Nog even en dan... Een eenheid van de special forces loopt om en nadert de tank van achteren. Hij plakt C4 op de tank en brengt dat tot ontploffing. De tank ontploft en de vlag stijgt nog steeds. Eindelijk heeft de vlag het hoogste punt bereikt en de missie van jouw squad is voltooid. Je wacht op de Black Hawk en stapt in. Ondertussen hoor je dat de andere squads hun doel ook bereikt hebben. Het gebied rondom de golf van Oman is in handen van de USA.

          

Het verhaal
Met Battlefield 2 maak je een sprong in de tijd naar hypermoderne oorlogen zoals die vandaag bijvoorbeeld worden gevoerd in Irak. Je kiest de kant van een van drie militaire grootmachten: de Verenigde Staten, China of de onlangs opgerichte Midden-Oosten Coalitie. Gewapend met het modernste wapentuig kun je plaatsnemen in een van de meer dan 30 voertuigen, om samen met maximaal 64 spelers online deel te nemen aan de grootste gevechten op de PC. Voor de XboX en PS2 is er een ander versie (Battlefield Modern Combat), die zich in Kazachstan afspeelt.

Engine
Battlefield Vietnam draaide op de engine van Battlefield 1942. Bij Battlefield 2 is dit niet het geval. Een gloednieuwe game-engine en nieuw omgevingsmodel zorgen ervoor dat de mappen er mooier en grafischer dan ooit uitzien.
Een nieuwe mogelijkheid is 'deformable terrain'. Vertaald vanuit het engels betekent dat ongeveer: alles aan puin schieten. Je zult geen 10 meter diepe kraters kunnen maken, maar wel de belangrijkste punten in een map, zoals brughoofden, belangrijke gebouwen en verdedigingswerken, kunnen vernietigen of beschadigen.
De nieuwe doordringbaarheids factor bepaalt of en hoe goed wapens door bepaalde materialen heen kunnen schieten. Je moet dus snel leren wanneer een schuilplaats alleen een verstopplaats is of ook daadwerkelijk bescherming biedt... als je wilt overleven en promotie maken. Promotie? Ja, als je goed je best heb gedaan wordt je gepromoveerd tot een hogere rang. Zo kun je het uiteindelijk brengen tot generaal en bonussen vrijspelen. (nieuwe wapens, medailles, lintjes en badges)

   
                   Schieten vanaf een tank                                                     
Cobra AH-1z - Gevechtshelicopter (US) 

Maps en voertuigen
Battlefield 2 speelt zich af in het Midden-Oosten en in China en bevat gigantische, zeer gedetailleerde omgevingen, variërend van straten in een stad tot afgelegen jungles.
Je kunt plaats nemen in een van de meer dan 30 voertuigen voor op het land, op zee en in de lucht, waaronder tanks, helikopters, snelle aanvalsvoertuigen en gevechtsvliegtuigen. Elke coalitie heeft weer andere voertuigen.
Er zijn een groot aantal verschillende (nieuwe) soorten soldaten zoals Assault (aanval), Sniper (sluipschutter), Special Ops (speciale acties), Support (geeft iedereen nieuwe munitie), Engineer (genie), Medic (hospik) en Anti-Tank (antitankeenheden).
Met n
ieuwe, hypermoderne wapensystemen, zoals hittezoekende raketten en lasergeoriënteerde bommen, kun je de vijand snel uitschakelen. Al hoewel... als je bijvoorbeeld een antitankwapen op een vijandelijke tank richt krijgt die tankbestuurder een boodschap dat hij jouw doelwit is!

Singleplayer
De singleplayer stelt niet zoveel voor. Je vecht, samen met zeven computerspelers, tegen acht andere computerspelers. De computerspelers hebben wel wat meer intelligentie meegekregen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een tank of helikopter besturen. Ook rennen ze niet zomaar op je af, maar schieten ze gecontroleerd op je en zoeken ze dekking. Je kunt kiezen uit één van de 10 16-player mappen. De singleplayer is goed verbeterd, maar er gaat toch niets boven de multiplayer!

Multiplayer

De 12 levels in Battlefield 2 bieden maximaal plaats aan 64 mensen. Om te voorkomen dat je, vanwege te weinig spelers, als maar heen en weer moet hollen, komen de mappen in drie versies, namelijk voor: 16, 32 en 64 spelers. Dus elke keer heb je weer een andere ervaring!
Maak deel uit van een squad en begin de strijd. Je kunt als team ook met elkaar praten via Voice over IP. Daarvoor heb je wel een headset nodig. Je kunt solliciteren om commander te worden (bevelhebber) De commander heeft een strategische rol voor het commanderen en leiden van zijn troepen. Je zult ook geen ammo of health pakketjes meer vinden. Als je munitie nodig hebt, is daar een 'support' voor nodig. Hetzelfde geldt ook voor als je gewond bent. Het is dus noodzakelijk om je team goed samen te stellen!
Battlefield 2 houdt je score, rank, kills, deads enz. bij. Als je een bepaald aantal punten hebt gehaald kun je promoveren naar een hogere rang en een wapen vrijspelen.

Graphics en geluid
Grafisch ziet het er erg goed en realistisch uit. De omgevingen zijn erg goed uitgewerkt. Bewegende vegetatie, spetters als een tank door een plasje water rijdt, bewegende voorwerpen op voertuigen (bijvoorbeeld een antenne op een APC) en gebouwen. Je kunt bij veel gebouwen omhoog klimmen, om zo de vijand van bovenaf te bestoken. Bij sommige gebouwen kun je zelfs naar binnen om daar bijvoorbeeld in de deuropening een claymoremijn neer te leggen. Dit alles vergt heel wat van je grafische kaart, maar zelfs op de laagste instellingen ziet Battlefield 2 er nog erg mooi uit. Alleen de ontploffingen van een voertuig had wel iets beter gekund.
Het geluid is helemaal realistisch. Als een tank naast je aan het schieten is, hoor je een tijdje een hoog gefluit en beweegt je beeld. Rijdende voertuigen, het geluid van een F15 hoog boven je, schietende soldaten, inslaande granaten alles klinkt even mooi.


                        
                          T-90S MBT - gevechts tank (MEC)                                gevecht in een stad (Midden-Oosten)

Overig
Met Battlefield HQ kun je gemakkelijk al je statestieken van je account bekijken. (kills, deads, punten, verdiende medailles, badges, enz.)

Met Battlefield TV kun je opnamen maken van het spel. Deze wordt dan opgeslagen op je harde schijf en kunnen daarna gewoon afgespeeld worden. Je kunt dan zelf de camera verplaatsen, inzoomen en uitzoomen, roteren en zelfs bevriezen. De opname kun je exporteren naar AVI en op internet zetten. Zo kun je aan iedereen je mooiste momenten laten zien, of hoe goed je al bent!

Pluspunten: geweldige graphics, erg mooi geluid, verslavende gameplay, nieuwe klassen (special ops, commander enz.), grootte van de maps,

Minpunten: ontploffingen van de voertuigen had wel iets beter gekund.

Conclusie: Battlefield 2 haalt de reputatie van Battlefield 1942 en Vietnam weer helemaal omhoog. Het is een verslavend spel waaraan je zeker veel van je vrije tijd zult opofferen. Het spel is erg realistisch en ziet er ook nog eens fantastisch uit. De gameplay is dezelfde als die van de vorige versies en onthoudt één ding: samenwerking is het belangrijkst.


Websites:
Officiële website (EA)
Nederlandse website (EA)
BF2 Nieuws